EPC staat voor EnergiePrestatieCertificaat.

 

Het energieprestatiecertificaat, kortweg EPC, is een document dat aantoont hoe energiezuinig een gebouw is, rekening houdend met de gebouwschil en de installaties.

Met het EPC wil de overheid burgers, bedrijven en organisaties sensibiliseren om hun gebouw energiezuinig te maken.

Dankzij een label of energiescore is in één opslag duidelijk wat de energetische toestand is van een woning, appartement of klein niet-residentieel gebouw.  Bovendien staan op elk EPC aanbevelingen om het gebouw energiezuiniger te maken.

 

De energiescore van het EPC
Het EPC bevat enerzijds een kengetal, die het energieverbruik per m² per jaar weergeeft. Hierbij wordt geen rekening gehouden met uw verbruiksprofiel (= hoe vaak u aanwezig bent en hoe warm u het wenst).
Het kengetal wordt weergegeven op een kleurenbalk zodat u kan inschatten hoe energiezuinig uw woning of appartement scoort.

 

Wanneer is een EPC nodig?

 

Het EPC bij verkoop en verhuur van woningen en appartementen is al meer dan tien jaar verplicht.

Vanaf 2022 is ook een EPC verplicht voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw.  

Op initiatief van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir wordt de verplichting gefaseerd ingevoerd in functie van de grootte van het appartementsgebouw (definitieve goedkeuring 9 juli 2021).

  • Voor de grootste appartementsgebouwen (minstens 15 gebouweenheden) blijft de verplichting van kracht tegen 1 januari 2022.
    • Deze appartementsgebouwen moeten op 1 januari 2022 beschikken over een EPC voor de gemeenschappelijke delen.
    • Onder gebouweenheden worden zowel appartementen als kleine niet-residentiële eenheden verstaan (winkels, medische praktijken, kantoren,...)
  • Voor de middelgrote appartementsgebouwen (5 tot en met 14 gebouweenheden) verschuift de verplichting naar 1 januari 2023.
  • Voor de kleinste appartementsgebouwen (2 woonheden tot en met 4 gebouweenheden) verschuift de verplichting naar 1 januari 2024. 

 

We gaan als volgt te werk:

 

  • Je contacteert ons voor een plaatsbezoek, ook mogelijk tijdens de avond of in het weekend.
  • We sturen je per email een checklist van de nodige documenten (stavingsstukken) die je kan voorleggen, zoals facturen van isolatiematerialen, installaties,…, premie- of subsidieaanvragen,… Hoe meer informatie we krijgen over het gebouw, hoe beter de EPC-score.
  • Tijdens het plaatsbezoek overlopen we deze documenten met de eigenaar en inspecteren we de woning. Wij kijken hierbij naar het dak, de muren, de vloer, de ramen, de deuren, de gebruikte isolatiematerialen, de (collectieve) verwarmingsinstallatie, productie van warm water, koelinstallaties, zonne-energie-installaties… We maken hierbij foto’s als bewijs.
  • Op basis van deze gegevens wordt een 3D-tekening gemaakt van de woning. Vervolgens wordt het EPC berekend met behulp van de certificatiesoftware, alsook een berekening van het gemiddeld energieverbruik op jaarbasis.
  • Tenslotte ontvang je enkele dagen later het EPC-certificaat.
  • Het EPC vermeldt ook aanbevelingen om het gebouw energiezuiniger te maken. Je kan ons steeds contacteren indien je (of de koper/huurder) hierover meer informatie wenst.

 

Klik hier om ons te contacteren.