EPC staat voor EnergiePrestatieCertificaat.

 

Het energieprestatiecertificaat, kortweg EPC, is een document dat aantoont hoe energiezuinig een gebouw is, rekening houdend met de gebouwschil en de installaties.

Met het EPC wil de overheid burgers, bedrijven en organisaties sensibiliseren om hun gebouw energiezuinig te maken.

Dankzij een label of energiescore is in één opslag duidelijk wat de energetische toestand is van een woning, appartement of klein niet-residentieel gebouw.  Bovendien staan op elk EPC aanbevelingen om het gebouw energiezuiniger te maken.

 

De energiescore van het EPC
Het EPC bevat enerzijds een kengetal, die het energieverbruik per m² per jaar weergeeft. Hierbij wordt geen rekening gehouden met uw verbruiksprofiel (= hoe vaak u aanwezig bent en hoe warm u het wenst).
Het kengetal wordt weergegeven op een kleurenbalk zodat u kan inschatten hoe energiezuinig uw woning of appartement scoort.

 

Wanneer is een EPC nodig?

 

Bij verkoop van woningen of appartementen is het EPC verplicht van zodra U de woning of het appartement te koop of te huur aanbiedt.
Hierop worden controles uitgevoerd door het Vlaams Energie Agentschap (VEA) met boetes tot gevolg.

In het algemeen is een EPC verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning of een appartement. Het EPC moet aanwezig zijn vanaf het moment dat de woning te koop of te huur wordt aangeboden.

Sinds januari 2020 is er ook een EPC verplicht bij de verkoop of verhuur van niet-residentiële woningen, zoals een winkel, een kantoorruimte, een praktijkruimte,…

Uiterlijk op 1 januari 2022 moet elk appartementsgebouw over een EPC van de gemeenschappelijke delen beschikken. De eigenaar of de vereniging van mede-eigenaars is daarvoor verantwoordelijk.

Voor meer informatie kan je steeds terecht bij de officiële website van de Vlaamse overheid https://www.energiesparen.be/energieprestatiecertificaten.

 

We gaan als volgt te werk:

 

  • Je contacteert ons voor een plaatsbezoek, ook mogelijk tijdens de avond of in het weekend.
  • We sturen je per email een checklist van de nodige documenten (stavingsstukken) die je kan voorleggen, zoals facturen van isolatiematerialen, installaties,…, premie- of subsidieaanvragen,… Hoe meer informatie we krijgen over de woning, hoe beter de EPC-score.
  • Tijdens het plaatsbezoek overlopen we deze documenten met de eigenaar en inspecteren we de woning. Wij kijken hierbij naar het dak, de muren, de vloer, de ramen, de deuren, de gebruikte isolatiematerialen, de verwarmingsinstallatie, productie van warm water, koelinstallaties, zonne-energie-installaties… We maken hierbij foto’s als bewijs.
  • Op basis van deze gegevens wordt een 3D-tekening gemaakt van de woning. Vervolgens wordt het EPC berekend met behulp van de certificatiesoftware, alsook een berekening van het gemiddeld energieverbruik op jaarbasis.
  • Tenslotte ontvang je enkele dagen later het EPC-certificaat.
  • Het EPC vermeldt ook aanbevelingen om het gebouw energiezuiniger te maken. Je kan ons steeds contacteren indien je (of de koper/huurder) hierover meer informatie wenst.

 

Klik hier om ons te contacteren.