Waarom een warmteverliesberekening?

 

Een warmteverliesberekening of een berekening van de ontwerpwarmteverliezen bepaalt hoeveel vermogen (Watt) er nodig is om een gebouw of een ruimte op te warmen. Er wordt dus bepaald hoeveel vermogen een ketel of warmtepomp moet kunnen leveren (vb. 12kW) om het gebouw op te warmen en hoeveel vermogen een radiator of vloerverwarming moet kunnen leveren om een ruimte op te warmen.

Dankzij warmteverliesberekening weet je welke verwarmingsketel je nodig hebt zodat je niet te veel aan verwarming betaalt:

  • Een ketel met een te laag vermogen krijgt je ruimtes niet warm genoeg
  • Een te zware ketel kost veel en werkt niet efficiënt omdat hij voortdurend aan- en afslaat
  • Dit geldt voor vloerverwarming en radiators
  • Aan de hand van een warmteverliesberekening kan een dimensioneringsnota opgesteld worden. Een dimensioneringsnota is bedoeld om het afgiftesysteem exact te bepalen. Deze dimensioneringsnota is voor EPB het bewijs dat de verwarming op een bepaald temperatuursregime kan werken en wordt als stavingsstuk ingediend. Dit betekent 4-6 winst voor je E-peilpunten!

Zeker bij nieuwe of gerenoveerde gebouwen is het dus belangrijk dat er een warmteverliesberekening wordt opgesteld.

 

Wat doen wij?

 

Energetico berekent het warmteverlies van uw woning volgens de norm NBN EN 12831-1 ANB:2020 Berekening van de ontwerpwarmteverliezen van gebouwen. Deze berekening zorgt voor een correcte dimensionering van zowel de warmteopwekker (ketel, warmtepomp,…), als het afgiftesysteem (radiatoren, vloerverwarming,…). De berekening wordt uitgevoerd voor het gehele gebouw én voor elke ruimte. Hiervoor wordt rekening gehouden met de warmteverliezen door transmissie (door bvb de geveloppervlakten en de daken), de warmteverliezen door ventilatie en het opwarmvermogen (vermogen nodig om een niet-verwarmd gebouw in een keer te verwarmen).

Vervolgens zorgen wij voor de dimensioneringsnota, die we gebruiken als stavingsstuk voor de EPB, wat een gunstiger E-peil oplevert.

 

Klik hier om ons te contacteren.